Tuesday, November 25, 2008

Dadih....

Seperti yang dijanjikan selasa aku mula ke blog semula tapi sayangnya gambar tak sempat nak amik pun..fatin demam..meragam jer..kat abah dia pun tak mau..selalunya abah die lah segala-galanya tapi bila demam kat mama die jer nak...tak sampai 10 minit pun aku dok rumah mak lang..dia dah nangis sampai sume org tengok die je...akhirnya aku balik je lah..tak sempat nak makan pun...mujurlah ayang wak balik sepingan nasi kat aku....sempat lah jamah..walaupun tengah meriba fatin...so gambar majlis kenduri tu tak de lah...tapi yang bestnya aku ada buat dadih untuk majlis tu ada la dalam 300 biji untuk tetamu dan rombongan pengantin..punyalah laris...letak tak sampai setengah jam dah habis...wah..free sapa tak nak..he..he...kiranya sapa yang sempat makan tu bertuah ler..lepas tu sambung makan pisang je lah sebagai pencuci mulut..rasa cam best lak..kalau buat niaga tiap kali ada kenduri best ni...kena lak dok sebelah maniam yang jual aiskrim tu..mesti dia jelousnya....kat sini ada gambar dadih yang aku buat tu...sebenarnya aku dah mula buat dadih 2-3 bulan lepas lagi buat meniaga..letak kat kedai2...tapi cuti sekolah ni..bisnes tak jalan la..maklumlah aku letak kat kedai2 yang dekat ngan sekolah jer..budak2 sekolah suke sgat ngan dadih aku ni..(perasan la plak..) jadi aku sempatlah nak buat buah tangan utk kenduri mak lang aku...dengan dibantu oleh kakak2 aku ni..maka siaplah dadih ni....


dengan periuk besar ni dapat lah dalam 150-160 biji...aku buat dua round la...

Memperkenalkan!!!
pembantu2 aku yang giat dalam menyiapkan dadih ni..tima kasih kak , kak syima dan kak mie...tanpa kalian tiadalah dadih ni..

3 Komen:

Tirana said...

Sedap nampak dadih tu...ahem..ahem..Ros, tak leh bagi resepi ke? hehehehe

rossizam said...

untuk entry akan datang ros letakkan resepinya ok...buat masa ni biar kak terliur dulu..he..he..jahatnya...

SiS-lin said...

o dadih..lin selalu bt dadih,tp guna yg segera tu la..senang,cepat,dan mudah...