Bahan-bahan
(A) Bahan2 utk gula hangus:-
Cara-cara - 11/2 cawan gula pasir
- 1 cawan air
- 250 gm mentega
- 1 cawan gula pasir
- 4 biji telur
- 3 cawan tepung gandum ayak besama
- 2 sudu teh soda bikarbonate
- 1 tin susu cair
- 1 sudu teh esen vanila
- Cara buat gula hangus: masukkan gula dlm periuk,masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
- Padamkan api dan masukkan air.nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
- Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
- Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
- Perap selama 1/2 jam.
- Panaskan pengukus dan acuan lompang.tuangkan adunan ke dlm acuan.adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
- Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
3 Komen:
tahniah!okaylah tu ros...yg penting habis hihihi...
kak...
ada org panggil apam ni apam gula hangus kan?
suzi : betul tu kak..bila dah laku hati jadi suka n semangat nak buat lagi..moga jadi lebih elok dari yg semalam
nurmala : mak kak pun sebut apam gula hangus gak..sama je..
Post a Comment